flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Нововоронцовський районний суд Херсонської області

До уваги присяжних Горностаївського районного суду щодо декларування!

24 лютого 2022, 10:37

Горностаївський районний  суд Херсонської області звертає увагу присяжних на необхідність подати до 1 квітня 2022 року електронну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2021 рік.

Присяжні, які були залучені до здійснення правосуддя в обов’язковому порядку повинні подати декларацію про доходи за 2021 рік.

  У зв’язку  із настанням деклараційного періоду, виникає питання щодо необхідності подання присяжними, в разі їх незалучення для участі у здійсненні правосуддя судом протягом року, декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави.

Підпункт «г» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»  визначає присяжних як суб’єктів декларування, виключно під час виконання ними обов’язків у суді.

Отже,  присяжні набувають статусу суб’єкта декларування, у зв’язку із виконанням ними обов’язків судді.

Визначені статтею 45 Закону вимоги щодо подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування поширюється на присяжних відповідно до набутого статусу суб’єкта декларування без будь-якого додаткового обумовлення.

Отже, особи, які  включені до списку присяжних та протягом року не були залучені для участі у здійсненні правосуддя судом, не є суб’єктами декларування, а тому, не зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадуємо, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.